Skip to main content

Waarom Mediteren

       Waarom mediteren?

We zijn de hele dag bezig met denken, problemen oplossen, concentreren en plannen maken. Hierdoor spelen bij veel mensen voortdurend gedachten in hun hoofd. Deze gedachten komen en gaan totdat we in slaap vallen en onze denkende geest onbewust ook zijn rust verkrijgt. Als je mentaal overbelast raakt kun je last krijgen van vermoeidheid, spanning of stress.

Als het proces van denken teveel aandacht krijgt gaat dit ten koste van de kwaliteit van het leven. We zijn meer als alleen onze gedachten. Denken aan iets geeft nog niet de ervaring. We kunnen denken aan het eten van een appel maar het zal niet de daadwerkelijke beleving geven. Tegenwoordig leven we in een tijd die onze inzichten en kennis verruimen maar ook veel van ons vraagt: werk, sociale netwerk/media/appen en bijna 24/7 online aanwezig zijn.

Door je hier meer bewust van te zijn en uit het denken te stappen kan diepe ontspanning optreden. Eén van de stappen die men leert is, de aandacht te verplaatsen naar het lichaam ook wel Bodyfeeling genoemd. DM meditatie overstijgt aandachttraining ofwel Mindfulness. Aangezien we bij Diepte meditatie nog een volgende stap in het mediteren aangaan. We brengen de aandacht namelijk naar de (persoonlijke) mantra, waardoor we innerlijke stilte en transcenderen / onbegrensdheid kunnen gaan ervaren. Daardoor gaan we het leven meer in zijn totaliteit beleven. We komen in contact met onze lichamelijke en gevoelsmatige beleving en ervaren de ruimte in lichaam en geest die van nature al aanwezig is.

Je leert je niet te verbinden met je gedachtes tijdens de meditatie zodat er een ervaring kan ontstaan van onbegrensde vrijheid.. wat zeer voedend en heilzaam is voor lichaam en geest.

Beoefenen Techniek

Diepte Meditatie is een moeiteloze ontspanningstechniek. Het is verenigt de voordelen van Mindfulness en transcendent mediteren. Bij de meditatie basiscursus leer je hoe je op eenvoudige en natuurlijke wijze lichamelijke en geestelijke rust kunt ervaren. Deze stilte meditatie techniek en prettig om te beoefenen. Je zit op een makkelijke stoel, sluit de ogen en laat door de TDM-techniek het denken tot rust komen.

Dat doe je met behulp van een mantra. Mantra’s zijn klanken in het Sanskriet. Bij de eerste individuele sessie ontvang je een mantra van je meditatieleraar. Deze mantra’s hebben een bepaalde klankwaarde die de activiteit in ons lichaam en in onze geest tot rust brengen. Een ander belangrijk punt is dat de mantra (juist) geen intellectuele betekenis heeft. Ons denken krijgt wel iets (de klank) waar het aandacht aan kan geven, maar wordt er niet door geactiveerd.

Het is vervolgens belangrijk om te leren hoe je op de juiste manier met de mantra om moet gaan. Diepte Meditatie is geen concentratie methode. Concentreren is een activiteit en mediteren heeft te maken met het verminderen van activiteit. Tijdens de cursus leer je hoe je de mantra op de juiste wijze gebruikt. Ook leer je hoe je om kunt gaan met de ervaringen die je tijdens de meditatie krijgt. Het is (meestal) niet zo dat je geen gedachten meer zult hebben tijdens de meditatie, hoe ga je daar mee om? Stel dat je steeds slaperig wordt door de ontspanning is dat dan fout? Op deze en alle andere vragen krijg je antwoord tijdens de cursus.

Transcendent mediteren

Transcendent mediteren betekent letterlijk “Overstijgen”. Het overstijgen van een meer actief niveau naar een minder actief niveau. Met andere woorden, de denkactiviteit neemt af en daardoor komen we meer in contact met de Stilte ofwel Bewustzijn in onszelf. Dit contact met die diepere dimensie in onszelf is zeer voedend voor ons. Aangezien we niet vaak de gelegenheid en tijd hebben om ergens langs de waterlijn te ontspannen, is mediteren een uitkomst!!
Door te transcenderen:
* worden vermoeidheid en spanningen opgelost
* komt de geest rechtstreeks in contact met de Stilte ofwel Bewustzijn

Na de meditatie ervaar je dat een gevoel van: gelukzaligheid, creativiteit, energie (in min of meerdere mate) mee naar boven zijn genomen. Naarmate je een langere periode regelmatig mediteer vindt er een integratie plaats van de ene laag (de actieve laag) met de andere laag – Stilte. We bestaan namelijk uit twee dimensies. Een bewustzijnslaag en een actieve laag. Door integratie van deze twee dimensies gaan we meer VOL_LEDIG_HEID ervaren.

Mantra & Oorsprong – Vedische Mantra Meditatie

Diepte Meditatie is uniek en eenvoudig om te leren, wordt ook wel Vedische Mantra Meditatie genoemd. De cursussen zijn goeroe-vrij en vrij van alle niet relevante Indiase spirituele en culturele invloeden.

Bij Diepte Meditatie leer je mediteren met een mantra. Deze meditatie techniek is een eigentijdse vorm van transcendent mediteren die voortkomt uit een oude traditie: de Vedische traditie. Het woord Veda betekent kennis van bewust-zijn. In deze traditie wordt er al duizenden jaren gemediteerd met behulp van mantra’s. Het woord mantra betekent bevrijding van het denken. Deze mantra’s gebruiken we in gedachten, dus in stilte. Zieners uit de Vedische beschaving hebben ontdekt dat bepaalde klanken een kalmerende, helende en positieve werking hebben op lichaam en geest. Deze klanken zijn vervat in woorden en deze woorden noemen we mantra’s. Deze mantra’s hebben een bepaalde klankwaarde die de activiteit in ons lichaam en in onze geest tot rust brengen.

Een ander belangrijk punt is dat de mantra (juist) geen intellectuele betekenis heeft. Ons denken krijgt wel iets (de klank) waar het aandacht aan kan geven, maar wordt er niet door geactiveerd. De mantra is het voertuig voor het denken, die je voorbij het denken (de actieve laag) brengt en door de lagen van de geest heen reist naar de Stilte ofwel Bewustzijn in jezelf. Die Stilte is altijd aanwezig. Maar bij vele van ons is dat nog onbewust aanwezig. Door het beoefenen van deze meditatie techniek transcenderen we de actieve laag en maken we contact met de Stilte ofwel de Bewustzijnslaag in onszelf. De Bron van Vol-ledigheid.