Skip to main content

Transcenderen & Onderzoek

                                      
                    

ofwel het Transcenderen

Transcendent mediteren betekent letterlijk “Overstijgen”. Het overstijgen van een meer actief niveau naar een minder actief niveau. Met andere woorden, de denkactiviteit neemt af en daardoor komen we meer in contact met de Stilte ofwel Bewustzijn in onszelf. Dit contact met die diepere dimensie in onszelf is zeer voedend voor ons.

Door te transcenderen:
* worden o.a. vermoeidheid en spanningen opgelost
* komt de geest rechtstreeks in contact met de Stilte ofwel Bewustzijn

Na de meditatie ervaar je dat een gevoel van: gelukzaligheid, creativiteit, energie (in min of meerdere mate) mee naar boven zijn genomen. Naarmate je een langere periode regelmatig mediteer vindt er een integratie plaats van de ene laag (de actieve laag) met de andere laag – Stilte. We bestaan namelijk uit twee dimensies. Een bewustzijnslaag en een actieve laag. Door integratie van deze twee dimensies gaan we meer VOL_LEDIG_HEID ervaren.

 

Onderzoek:

Lichamelijke aspect.
Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer de geestelijke activiteit afneemt, neemt de lichamelijke activiteit af en dan ervaren we rust in het het lichaam. Er zijn inmiddels ruim 2000 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van meditatie. Deze onderzoeken tonen aan dat regelmatig mediteren positieve effecten heeft op alle gebieden van het leven. Uit sommige onderzoeken blijkt dat er na een paar weken van regelmatige meditatiebeoefening al duidelijk meetbare effecten zijn in de vorm van normalisatie van o.a. bloeddruk, afname van (eet)verslavingen en vermindering van angsten. Andere onderzoeken laten zien dat het immuunsysteem beter gaat functioneren, dat studieresultaten verbeteren en dat spierspanningen verminderen. Over het algemeen blijken mensen die mediteren gezonder en gelukkiger te zijn dan de niet-mediterende controlegroep.

Geestelijke aspect.
Regelmatige meditatie helpt je om meer rust, zelfvertrouwen en mededogen te ontwikkelen. Je vermogen om te focussen en efficiënt te handelen neemt toe. Daardoor krijg je meer voor elkaar in kortere tijd: wanneer je langere tijd regelmatig mediteert, gaat er minder energie verloren aan zorgen, twijfels en oude emotionele reactiepatronen. Door meditatie wordt je gelukkiger en succesvoller en kun je beter met frustrerende ervaringen omgaan. Twee keer per dag 20 tot 25 minuten de tijd nemen om te mediteren herstelt lichaam en geest zodat de wereld weer vanuit rust en ruimte tegemoet kan worden getreden.

Door dagelijks te mediteren los je niet alleen de vermoeidheid van de dag op, maar geef je je lichaam ook de kans om dieper zittende spanningen en trauma’s uit het verleden op te lossen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vijf jaar of langer regelmatig mediteren gemiddeld een 12 jaar lagere biologische leeftijd hebben. Er vindt een structurele verandering plaats in de hersenen tijdens het mediteren, waar wij niet bewust van zijn. Dit heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Met andere woorden: o.a. de verouderingsprocessen vertragen. Veel meditatie beoefenaars melden dat ze meer in het hier en nu leven en meer dankbaarheid en waardering zijn gaan krijgen voor hun omgeving en de mensen om hen heen.

Sociale aspect.
Veel mensen mediteren simpelweg om te ontstressen en tot rust te komen. Andere mensen geven aan meer inzicht en verdieping van hun eigen bewustzijn te willen ervaren. Diverse onderzoeken geven aan dat regelmatig mediteren positieve effecten heeft op het stressniveau van mensen als wel tot meer zelfrealisatie leidt. Mediteren is heilzaam voor zowel lichaam/geest/ bewust-zijn. De bloeddruk daalt, evenals de van stress afhankelijke biochemische stoffen zoals cortisol, adrenaline etc. Het vermogen om in verbinding te komen met jezelf groeit.

In de afgelopen decennia is er onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen van meditatie aan honderden universiteiten, ziekenhuizen en onderzoekscentra in meer dan 50 landen. Meer dan 1.000 wetenschappelijke artikelen en onderzoeksrapporten zijn gepubliceerd in meer dan 175 wetenschappelijke tijdschriften. Het belangrijkste effect van meditatie is mogelijk wel dat de activiteit van de rechterhersenhelft gestimuleerd wordt zodat het denken meer intuïtief en creatief wordt. Er is meer evenwicht tussen de linker- en de rechterhelft van de hersenen tijdens het mediteren, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe impulsen. Hersengolven gaan meer synchroon lopen. Wanneer de geest in zo een heldere, diepe rusttoestand terechtkomt is deze rust zelfs dieper dan slaap! Dit maakt het mogelijk dat diepgewortelde spanningen oplossen. Spanningen die zelfs door de gewone nachtrust niet opgelost konden worden. Door Diepte Meditatie los je niet alleen de vermoeidheid van de dag op, maar geef je je lichaam ook de kans om dieper zittende spanningen en trauma’s uit het verleden op te lossen. Tevens is gebleken dat mensen die vijf jaar of langer regelmatig mediteren gemiddeld een 12 jaar lagere biologische leeftijd hebben. Met andere woorden: verouderingsprocessen vertragen. Veel meditatie beoefenaars melden dat ze meer in het hier en nu leven en meer dankbaarheid en waardering zijn gaan krijgen voor hun omgeving en de mensen om hen heen.