Skip to main content

Mantra's & Oorsprong

Mantra & Oorsprong – Vedische Mantra Meditatie

Diepte Meditatie is uniek en eenvoudig om te leren, wordt ook wel Vedische Mantra Meditatie genoemd.
De cursussen zijn goeroe-vrij en vrij van alle niet relevante Indiase spirituele en culturele invloeden.

Bij Diepte Meditatie leer je mediteren met een mantra. Deze meditatie techniek is een eigentijdse vorm van transcendent mediteren die voortkomt uit een oude traditie: de Vedische traditie. Het woord Veda betekent kennis van bewust-zijn. In deze traditie wordt er al duizenden jaren gemediteerd met behulp van mantra’s. Het woord mantra betekent bevrijding van het denken. Deze mantra’s gebruiken we in gedachten, dus in stilte. Zieners uit de Vedische beschaving hebben ontdekt dat bepaalde klanken een kalmerende, helende en positieve werking hebben op lichaam en geest. Deze klanken zijn vervat in woorden en deze woorden noemen we mantra’s. Deze mantra’s hebben een bepaalde klankwaarde die de activiteit in ons lichaam en in onze geest tot rust brengen.

Een ander belangrijk punt is dat de mantra (juist) geen intellectuele betekenis heeft. Ons denken krijgt wel iets (de klank) waar het aandacht aan kan geven, maar wordt er niet door geactiveerd. De mantra is het voertuig voor het denken, die je voorbij het denken (de actieve laag) brengt en door de lagen van de geest heen reist naar de Stilte ofwel Bewustzijn in jezelf. Die Stilte is altijd aanwezig. Maar bij vele van ons is dat nog onbewust aanwezig. Door het beoefenen van deze meditatie techniek transcenderen we de actieve laag en maken we contact met de Stilte ofwel de Bewustzijnslaag in onszelf.

 

De Bron van Vol-ledigheid

De Diepte meditatie cursus is uniek vanwege de complete informatie over beide processen van het ervaren van rust en het verwerken van vermoeidheid en stress.

 

Diepte Meditatie is ontwikkeld door meditatieleraren Hilda Postema en Pieter Post: In de jaren ’70 volgden zij de opleiding tot leraar Transcendente Meditatie. In de loop der jaren voelden zij zich echter niet meer thuis in de TM-beweging. In 2000 richten zij de organisatie op voor Transcendente Diepte Meditatie en hebben de beroepsopleiding tot meditatieleraar, erkend door diverse beroepsorganisaties, ontwikkeld en vorm gegeven.

Het verschil tussen Transcendente Meditatie en Diepte Meditatie:
Door zelfstandig verder te gaan, ontstond nieuwe ruimte om leraren op te leiden en de meditatietechniek door te geven, deze is vergelijkbaar met Transcendente Meditatie, maar in een goeroevrije organisatie op een manier die aansluit bij deze tijd. Beide vormen van mediteren komen voort uit de vedische traditie en worden dezelfde vedische mantra’s doorgegeven. voor informatie zie onze website www.tdminfo.nl